Emine Erdoğan, “Çalışan Çocuklar ve Gençler – Orta Asya’da İklim Değişikliği” forumuna katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, katıldığı uluslararası forumda İsrail’in gerçekleştirdiği baskınlardan etkilenen çocuklara dikkat çekerek, “İsrail’in hukuka aykırı olarak gerçekleştirdiği saldırılarda kaybettiğimiz çocuk sayısı çok fazla” dedi. Uluslararası hukukta 7 Ekim’den bu yana geçen rakam, son 3 yılda tüm çatışma bölgelerinde öldürülen çocuk sayısıyla aynı.” “Nefreti zırh gibi kuşanan, şefkatini kaybetmiş, vicdanının sesini susturan bir devlet, çocukların üzerine füze ve bomba yağdırarak dünyamızı felakete sürüklüyor.” söz konusu.
Emine Erdoğan, Dünya Çocuk Günü çerçevesinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen “Çalışan Çocuklar ve Gençlik – Orta Asya’da İklim Değişikliği” konulu uluslararası foruma katıldı.
Forumda konuşan Emine Erdoğan, çocukların çocukluklarını doyasıya yaşayabilecekleri, temiz, özgür ve güvenli bir dünya için atılan her adımı canı gönülden desteklediğini ifade etti.
“İklim krizi bir çocuk hakları meselesidir”
Emine Erdoğan, Türk dünyasının kadim şehirlerinden biri olan Taşkent’te bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kıtaları ve okyanusları aşan çevre krizleri nedeniyle farklı coğrafyalarda bir araya gelerek çözüm aramayı çok anlamlı bulduğunu ifade etti.
Emine Erdoğan, “Tüm canlıları tehdit eden iklim krizinden 8 milyar insanla birlikte en çok çocuklar etkileniyor. UNICEF, her üç çocuktan birinin bu tehdide maruz kaldığını kaydediyor. Dolayısıyla iklim krizinin de bir krize yol açtığını söyleyebiliriz. Bu bir çocuk hakları meselesidir. Ne yazık ki bu yıkımın tarihsel bir sorumluluğu yoktur.” “Orta Asya, Afrika, Akdeniz gibi var olmayan coğrafyalar en riskli bölgeler haline geliyor.” sözlerini kullandı.
“Sıfır Atık Projesi’nin hedef kitlesi çocuklar ve gençler”
Emine Erdoğan, dünya için yapılanlar kadar, dünya için terkedilenlerin de değerli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
“Sıfır Atık Projesini hayata geçirdiğimizden bu yana geçen 6 yılda elde ettiğimiz başarılarla projemizin bugün küresel bir harekete dönüşmesini kutlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Projenin en önemli hedef kitlesinin ve Aynı zamanda ana aktör çocuklarımız ve gençlerimiz. Projemizde aktif olarak yer alıyorlar. “Çevreyi de kapsayacak şekilde başta Milli Eğitim Bakanlığımız olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla işbirliklerimizi güçlendirdik. Doğaya duyarlı tüketimin eğitim merkezlerimizden başlaması için okullarımızı çöp kutuları, kompost gübre makineleri ve geri dönüşüm kütüphaneleriyle donattık.”
Müfredata eklenen çevre ve iklim değişikliği dersleriyle yetinmediklerini, tüm derslerin doğaya karşı sorumluluklarını hatırlatacak şekilde yeniden düzenlenmesi için çalıştıklarını belirten Emine Erdoğan, konuyu gündeme getirdiklerinde bundan hiç şüphe duymadığını ifade etti. Doğayla bağlarını koparmamış, tüm canlılara şefkatle bakan çocuklar, adil bir dünya kuracaklar.
Emine Erdoğan, bu bakış açısıyla çocukların gelecekleri hakkında fikir sahibi olmalarını, söz sahibi olmalarını, dünyalarını koruyacak bilgiyle donatılmalarını ve çevre ahlakıyla büyümelerini önemsediklerini belirterek, “Sıfır Atık Projesi’nin temel amacı Türkiye’nin girişimleriyle Birleşmiş Milletler çatısı altında kurulan ve başkanlığını yaptığım Üst Düzey Kişilikler Danışma Kurulu’nun amacı elbette “kuşaklar arası adaleti sağlamaktır. Bu vesileyle sizleri, Genel Sekreter (Antonio) Guterres ile başlattığımız ‘İyi Niyet Bildirgesi’ girişimini imzalayarak geleceğe yönelik bir sorumluluk hareketi olan ‘Sıfır Atık Projesi’ne destek olmaya davet ediyorum.” dedi.
“İsrail çocukların üzerine füze yağdırarak dünyamızı felakete sürüklüyor.”
Emine Erdoğan, bu toplantının da bugün gösterdiği gibi çocuklara daha adil ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için herkesin seferber olduğunu vurguladı.
Ama ne yazık ki çatışmaları, terörü, işgalleri önleyemediğimiz, çocuklarımızı koruyamadığımız sürece tüm iyi niyetli çabalarımız anlamını yitiriyor.” Emine Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“İsrail’in 7 Ekim’den bu yana uluslararası hukuka aykırı baskınlarında kaybettiğimiz çocuk sayısı, son 3 yılda tüm çatışma bölgelerinde öldürülen çocuk sayısını çoktan geçmiş durumda. Nefreti zırh gibi kuşanan bir devlet, merhametini ve merhametini kaybetmiştir. vicdanının sesini susturdu, çocukların üzerine füze fırlatıyor, bomba atarak dünyamızı felakete sürüklüyor. Ateşkesi kabul etmeyen İsrail, Gazze’ye hiçbir insani yardımın ulaşmasına izin vermiyor. Bu, telafisi mümkün olmayan büyük bir zulümdür. Vicdanlarda yaralar var. Çocukların ve annelerin çığlıklarını dillerine, dinlerine, ten renklerine göre ayırmak bu insanlık suçuna ortak olmaktır.”
Emine Erdoğan, akan kanı durdurmanın tek yolunun meseleye dini ve tarihi bağlardan, siyasi ve ticari ilişkilerden uzak, vicdan ve şefkat ekseninde bakmak olduğunu vurguladı.
“Çocukların büyüyebileceği bir dünya istiyoruz”
Myanmar, Somali, Ukrayna ve Suriye’de gösterdikleri hassasiyeti Filistin’de de gösterdiklerini belirten Emine Erdoğan, aynı yaklaşımı tüm dünyadan beklediklerini kaydetti.
Emine Erdoğan, dünyada hiçbir zulme seyirci kalamayan Türkiye’nin, önce ateşkes sonra kalıcı barışın tesis edilmesi yönündeki çabalarını kararlılıkla sürdüreceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Çünkü biz çocukların büyüyüp dünyayı kanlarıyla değil, gülümsemeleriyle boyayabilecekleri bir dünya istiyoruz. Adlarını şehit listelerinde değil madalyalarda, insanlık yararına icatlarda, kitaplarda ve eserlerde görmek istiyoruz. Auschwitz’de ailelerini kaybeden vicdanlı Yahudiler, Filistin’de akan kanın durması için çabalarken, “Katliamın soykırıma dönüşmesine seyirci kalmayan toplumların çığlıkları göklere yükseldikçe, insanlığa dair umutlarımız da artıyor.”
Emine Erdoğan, bu anlamlı toplantı için Özbekistan Cumhuriyeti Hükümeti’ne, Zamin Uluslararası Kamu Vakfı’na, UNICEF’e ve programa emeği geçenlere şükranlarını sunarak, iklim değişikliğini çocukların bakış açısıyla ele alan forumun, tüm dünyada hayırlara vesile olmasını diledi. asıl muhataplarımızdır, tüm insanlığa faydalı olacaktır.
Forumda Emine Erdoğan’ın yanı sıra Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in eşi Ziroat Mirziyoyeva, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin eşi Jamileh Alamolhoda ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadir Caparov’un eşi Aygül Caparova da konuşma yaptı.