Haftanın ilk gününde döviz piyasaları nasıl görünüyor?
USD/TRY:Geçen hafta bankacılık sektörüne yönelik küresel endişelerin azalması risk iştahını desteklerken, piyasalar olumlu bir görüntü sergiledi.
PCE Enflasyonun beklentilerin altında kalması da piyasaları destekleyen bir diğer unsur oldu. hafta başında OPEC+ koalisyonunun günde 1 milyon varili aşan petrol üretimini kısma kararı piyasa fiyatlamalarında etkili oluyor. brentPetrolde %5’i aşan artışlar gözlenirken, bu hareket enflasyon endişelerini bir miktar artırdığından kısmi bir baskı söz konusu.
Veri takvimine bakıldığında bu hafta Mayıs ayının başı. Besleditoplantıya kadar son değerli istihdam verileri ABD tarım dışı veriler öne çıkıyor. Bununla ISMsayıların dışında fabrika siparişleri, Ticaret dengesiBazı ikincil değer verileri de yakından izlenecektir.
Yurtiçinde Mart ayında bu sabah imalat PMIveri ve şişirme rakamlar takip etti. Buna göre yıllık TÜFE %50,51, aylık %2.29 oldu. Bloomberg Anketi’ne göre Mart ayı TÜFE’nin aylık %2,85 medyan seviyesinde gerçekleşmesi ve yıllık bazda %51,25 medyan seviyesine gerilemesi bekleniyordu. Öte yandan, PMI verileri 50,90’a yükselerek 50 eşik seviyesinin üzerinde hareket etmeye devam etti.
Döviz Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanının kaldırılmasının ardından vade sınırlamasının da kaldırıldığı bildirildi. Enflasyon verileri ve bu gelişme TL’yi destekleyici olsa da kurdaki sınırlı yükseliş devam ediyor. Bu sabah 19.20 seviyesinin üzerine çıkan Dolar/TL’de bu trend devam edebilir. Teknik seviyelere bakıldığında 19.28 direnci izlenebilir. aşağıda ise 19.13 desteğipozisyonda.
EUR/USD:Euro bölgesi geçen hafta bankacılık sektörüne ilişkin küresel endişelerin azaldığını açıkladı şişirmeu ve ABD’deki olumlu PCE deflatör verileri risk iştahını toparladı.
ABD’de Fed’in özellikle aylık fiyat gelişmeleri bağlamında izlediği PCE deflatörü, Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyesinde yer alırken, Euro Bölgesi’nde TÜFE, Şubat 2022’den bu yana en düşük seviyesinde yer aldı. .
Hafta sonu, Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC+ kümesi, şaşırtıcı bir şekilde Mayıs ayından itibaren günlük 1 milyon varilden fazla üretimi kısma kararı aldı. Karar sonrası yaşanan bu hareketin enflasyon endişelerini bir nebze de olsa artırması piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor. Sonuç olarak dolarBu sabah yükselişte.
ABD 10 yıllık tahvil Faiz oranı bu sabah %3,53’te, haftayı 9 baz puan artışla %3,47’de kapattı. Haftaya kısmi satışlarla başlayan euro/dolar tarafına bakıldığında, 1.08 değerli orta destek izlenebilir. Bu seviye kırılırsa 1.0735 hedef olabilir. Öte yandan olası yükselişler 1.09 direnciizlenebilir.
XAU/USD:Geçen hafta bant hareketi yapan ve haftayı %0,5 düşüşle 1,969 seviyesinde tamamlayan ons. Altınbu sabah bir satıcı imajıyla başlıyor.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon endişelerini ve merkez bankaları için faiz artırım beklentilerini artırıyor. Bu aynı zamanda, bu sabahki düşüşün aşağı yönde teknik bir kırılma getirebileceğini düşündüğümüz metal fiyatı için de olumsuz. Bu içerikte 1.969 direnç bölgesiAşılmadığı takdirde basınç 1.932 Ons Altın’a kadar devam edebilir.
Kaynak: Ziraat Yatırım
Bu yazı ilk olarak Hibya Haber Ajansı’nda yayınlanmıştır.